Europa is wel degelijk op weg naar iets wat op een fiscale unie lijkt, maar dat gaat via de achterdeur. Duitsland en Frankrijk moeten het eens worden over respectievelijk investeringen en economische hervormingen.

Dat stelt hoogleraar financiële economie Sylvester Eijffinger van de universiteit van Tilburg in een video-interview met discussieplatform Me Judice.

De Europese Unie heeft altijd een crisis nodig om verder te komen en die dient zich momenteel aan in de vorm van een langdurige periode van extreem lage groei.

De Europese Centrale Bank heeft volgens Eijffinger al een hoop gedaan door de leencondities voor banken te versoepelen. Het direct opkopen van staatsleningen door de centrale bank is volgens Eijffinger echter een lastig begaanbare weg.

Frans-Duits as: hervormen en investeren

De politiek is dus aan zet. Het initiatief moet daarbij komen van Duitsland en Frankrijk en dat kan ook, aldus Eijffinger.

Duitsland heeft ruimte om voor pakweg 50 miljard euro te investeren in wegen en onderwijs; Frankrijk kan op zijn beurt hervormingen doorvoeren op de arbeidsmarkt, de collectieve sector en bij de pensioenen, eveneens ter waarde van 50 miljard euro.

Als Duitsland en Frankrijk hierover een deal sluiten, ligt er een basis om het groeiplan van de Europese Commissie handen en voeten te geven. Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker mikt op investeringen ter waarde van 300 miljard euro.

Eijffinger toont zich relatief optimistisch over de slagingskans van een Duits-Franse deal. "Het gaat kruipend en sluipend, maar we gaan wel richting een fiscale unie."

Lees ook

Europese patstelling: Frankrijk mag Europees begrotingspact negeren, Duitsland investeert niet

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl